Poate ai făcut vreodată confuzia între o carte funciară și o carte funciară colectivă, te înțelegem. Dă-ne voie să îți explicăm care este diferența între cele două.
Extrasul de carte funciară este documentul care stă la baza unui singur imobil, venind în ajutorul publicului cu informații cuprinzătoare. Caracterul acestora este de trei tipuri și anume, tehnic, economic și juridic, și descriu detaliile cu privire la identificarea extrasului de carte funciară, împreună cu numele proprietarului/proprietarilor și date referitoare la suprafață și la categoria de folosință.
O carte funciară colectivă este un document de o complexitate mai mare, datorită raportului de informații oferit. Imobilul care beneficiază de un astfel de document are denumirea de condominiu. Condominiul, este o construcție care se poate desfășura atât pe verticală, prin numărul de etaje, cât și pe orizontală prin numărul de scări de bloc. Interiorul acestuia este delimitat de unități individuale, care au diferite categorii de folosință, apartamente de locuit, spații comerciale etc. Cartea funciară colectivă este înființată odată cu înregistrarea la oficiul de cadastru a primei cărți funciare individuale a unui spațiu din interiorul condominiului.
Te întrebi de ce cartea funciară colectivă este mai complexă? Îți răspundem și la această întrebare. Informațiile cuprinse în acest document fac referire la fiecare unitate individuală, care descrie: numărul de carte funciară atribuit fiecărei unități individuale, în funcție de etaj și scară, suprafețele unităților componente, titularii cu drept legal față de unitățile indicate și detaliile cu privire la cotele de teren atribuite.
Cum deosebești o carte funciară de o carte funciară colectivă după numărul cf? Modul de notare al acestora este unul distinctiv. Terenurile sau unitățile individuale au o notare specifică. Terenurile au un singur număr format doar din cifre care este unic în cadrul unității administrativ teritoriale. (Exemplu: număr de carte funciară 12345) Numărul de carte funciară al unei unități individuale din cadrul condominiului cuprinde numărul construcției și unitatea specifică. (Exemplu: 12345-C1-U1) Numărul de carte funciară colectivă este format din rădăcina numărului distinctiv al terenului și numerotarea construcției. (Exemplu: 12345-C1)
Acest articol a fost redactat în data de 2021-09-21 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.
Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Extrasul de Carte Funciară Colectivă. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.