Documentațiile cadastrale sunt acte formulate în scopul modificării sau adăugii de informații sau fapte de ordin tehnic sau juridic care reflectă situația actuală a unui imobil. Prin aceste documentații se poate vorbi de cadrul legal pentru efectuarea de modificări în ceea ce privește situația unui imobil.
Motivele pentru care sunt descrise aceste acte este pentru a aduce un suport legal unui imobil care fie este intabulat deja sau urmează să treacă în această etapă. Cazurile în care o documentație este realizată sunt următoarele: intabularea imobilului, înscrierea unor construcții în carte funciară a terenului, rectificarea sau corectarea de erori tehnice privind suprafața imobilului, sau la modificarea limitelor dintre două imobile, în cazul unei dezmembrări sau alipiri, cât se efectuează procedeul de apartamentare al unei construcții, sau cât este vorba de schimbarea categoriei de folosință al bunului imobil.
Proprietarul unui imobil are puterea de a solicita demararea unei documentații pentru unul dintre posibilele motive de mai sus. Persoana care intocmește această documentație are un statut fizic sau juridic, cu autoritate în ceea ce privește cadastrul de specialitate și acțiunile care țin de ANCPI. Odată finalizată documentația, aceasta este înscrisă și depusă în original în arhiva ANCPI (în format digital și/sau format letric), și după sine sunt instituite modificările ulterioare aferente fiecărei documentații.
În cartea funciară a imobilului, actele care descriu imobilul din punct de vedere juridic, se regăsesc în partea a doua a acesteia, la secțiunea „Proprietari și acte”. Documentația primește un număr de înregistrare și data la care s-a făcut recepția. Odată identificat numărul de înregistrare al documentației și data înregistrării, se poate obține o copie a respectivului dosar.
Serviciul care îți stă la dispoziție pe site-ul nostru se numește Copie certificată din arhiva OCPI, și ceea ce vei primi în urma plasării unei cereri este o copie în conformitate cu originalul din arhivă. Ceea ce trebui să știi este că avem nevoie de numărul cărții funciare, cât și cel cadastral, și numărul de înregistrare al documentației dorite. Documentul pe care o să îl primești va avea parafa unei persoane autorizate din cadrul ANCPI și data eliberării copiei. Timpul de așteptare depinde de tine, astfel că poți obține documentul eliberat într-un format digitalizat în termen de 2 zile, până la 4 zile lucrătoare.
Acest articol a fost redactat în data de 2022-02-24 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.
Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Copia certificată din arhiva OCPI. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.