Cum verifici dacă ipoteca a fost radiată din Cartea Funciară?

Ți s-a întâmplat ca o ipotecă pe care ai achitat-o să apară în continuare în cartea funciară? Noi o să îți explicăm de ce s-a întâmplat asta și ce este de făcut.

Mai întâi de toate, trebuie să explicăm termenul de radiere. Radierea unei notări din cartea funciară este o operațiune ce presupune ștergerea din cartea funciară a unei notări sau a unui drept real. Radierea se efectuează la cerere sau din oficiu, în anumite condiții, pentru notări precum sunt numele unui proprietar al unui imobil, acte și documentații juridice sau sarcini în care un imobil a fost implicat într-o perioadă de timp. Odată efectuată radierea din cartea funciară, notarea va înceta să mai fie menționată ca fiind o parte ce descrie imobilul în timp real.

Ai nevoie de Extras de Carte Funciară?
Nu știi Numărul de Carte Funciară? Identifică după adresă

Ipoteca este un angajament între o persoană și o instituție financiară (bancă) care are în vedere un bun imobil și necesitățile proprietarului față de acesta. După încheierea unui contract ipotecar, notarea poate să fie scoasă cu ușurință printr-o declarație notarială autentică de radiere a ipotecii. Operațiunea este efectuată de către un notar care comunică la cartea funciară că notarea trebuie să fie radiată din cartea funciară a imobilului, prin depunerea unui dosar cu acte doveditoare ale achitării creditului. Dosarul cuprinde: contractul de ipotecă, actul de proprietate al imobilului în cauză, un extras de carte funciară actualizat, încheierea de intabulare a imobilului și un comunicat din partea băncii implicate care să ateste achitarea creditului ipotecar și acordul acestora de ștergere a sarcinii din cartea funciară.

Odată finalizată operațiunea de radiere a ipotecii, tu ca și proprietar poți să soliciți un extras de carte funciară pentru a verifica dacă notarea a fost scoasă sau nu. Cum faci asta? Serviciul nostru de extras de carte funciară îți pune la dispoziție accesul sigur la un astfel de document care prezintă situația actuală a imobilului care a fost ipotecat. Tot ce trebuie să faci este să plasezi o comandă pe site-ul nostru cu date corespunzătoare, adică județul și localitatea în care se află imobilul, numărul de carte funciară și numărul cadastral/topografic.

Atenție

Acest articol a fost redactat în data de 2022-02-26 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.

Articole Extras de Carte Funciară

Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Extrasul de Carte Funciară. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.

Suport clienți