Cartea funciară este un document oficial administrat de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, unde sunt trecute toate datele legate de aspectele tehnice, juridice, și economice ale unui imobil la un anumit moment. Ți-am mai vorbit despre extrasul de carte funciară pentru informare și de faptul că datele trecute într-un astfel de document țin de actualitatea datelor ale unui imobil. Dar ce este Copia Cărții Funciare?
Copia cărții funciare este un document care îți oferă accesul la toate informațiile adăugate sau șterse de-a lungul timpului dintr-o carte funciară. Acest serviciu îți oferă posibilitatea să obții o copie certificată în conformitate cu originalul al istoricului cărții funciare care se regăsește în format digitalizat sau letric în arhiva OCPI.
Trebuie să facem o distincție legată de documentul pe care îl primești și imobilul pentru care exprimi interes. Un imobil poate de-a lungul timpului să dețină mai multe cărți funciare. Cum se poate întâmplă asta? La nivel de localitate se poate realiza un cadastru sistematic prin care sunt atribuite numere de carte funciară noi. Toate cărțile funciare deschise până la acel moment vor fi sistate, iar imobilele se vor identifica prin noile numere atribuite. Ce înseamnă o carte funciară sistată? Este o carte funciară oprită sau întreruptă, în care nu se mai pot adăuga notări suplimentare. O astfel de carte poate să fie eliberată de către OCPI doar cu ajutorul serviciului de Copie Carte Funciară (in extenso). Astfel, tu trebuie să știi că acest serviciu îți pune la dispoziție o singură carte funciară, și nu toate cărțile deschise de-a lungul anilor pentru imobilul tău.
Acest articol a fost redactat în data de 2022-03-06 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.
Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Copia Cărții Funciare. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.