De ce o carte funciară nu este convertită în sistemul digital?

Cărțile funciare sunt documente juridice, care dețin totalitatea informațiilor privitoare la un imobil din cele trei perspective de interes, adică tehnic, juridic și economic. Fiecare componentă a cărților funciare deține o documentație care atestă baza informațiilor menționate în aceste acte, iar totalitatea acestora se află depuse în arhiva biroului de cadastru teritorial pe raza căruia se află imobilul dumneavoastră.

O carte funciară nou deschisă beneficiază în prezent de o bază digitalizată unde sunt stocate toate informațiile referitoare la un imobil. În cazul cărților funciare vechi, arhivele sunt locul unde sunt stocate documentațiile referitoare la imobilele intabulate în format fizic. Se poate digitaliza o carte funciară care se află pe hârtie? Este posibil dar în anumite condiții și o să îți enumerăm câteva cazuri care ar putea să te împiedice.

Ai nevoie de Extras de Carte Funciară?
Nu știi Numărul de Carte Funciară? Identifică după adresă

Mai întâi de toate, pentru a obține un extras de carte funciară pentru informare din sistemul național de generare de documente, trebuie ca această carte funciară să fie convertită electronic. Dacă nu ai o carte funciară digitalizată, se poate obține un extras pentru informare dar formatul este puțin diferit. Dacă cartea funciară pentru care soliciți un extras nu este digitalizată, eliberarea unui extras pentru informare se poate doar sub formă redactată, sau letrică, de către asistentul registrator, cu parafa acestuia, fapt ce îi asigură veridicitatea datelor.

Motivele pentru care o carte funciară nu poate fi digitalizată sunt diverse și au legătură cu gestionarea arhivei biroului de cadastru teritorial la care au fost depuse documentele bunului imobil pe care îl deții. Ca proprietar, trebuie să te asiguri că imobilul tău este garantat, iar actele care o dovedesc sunt păstrate în evidența instituției ANCPI. Astfel, cazurile în care transcrierea cărții în formatul electronic nu poate să fie efectuată, este din lipsa unor acte/ înscrisuri care asigură dreptul de proprietate al titularului, ori al oricărui drept real față de bunul imobil. De cele mai multe ori, documentele care sunt urmărite sunt încheierile de autentificare ale documentațiilor cadastrale. 

Lipsa documentațiilor care atestă dreptul de proprietate sau orice altă informație cu privire la un imobil poate fi dată și de circumstanțele în care arhiva este afectată direct. Pe de altă parte, identificarea imobilului cu numărul cadastral sau topografic nu se poate realiza, din lipsa acestora. Ori, legile aplicate în trecut pentru terenurile aflate în preponderență în extravilan, privind fondul funciar, se suprapun posibilității conversiei cărților funciare, datele nefiind actualizate. Motivele pot să continue, dar cele mai întâlnite cazuri sunt cele deja descrise.

Atenție

Acest articol a fost redactat în data de 2022-05-26 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.

Articole Extras de Carte Funciară

Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Extrasul de Carte Funciară. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.

Suport clienți