Extras de Carte Funciară pentru Teren

Cartea funciară este documentul utilizat pe întregul teritoriu al țării pentru a demonstra calitatea legalității unui imobil. Orice imobil intabulat deține o carte funciară unde situația cadastral-juridică este exprimată succint. Acest registru cadastral poate să fie obținut de orice persoană, fiind un registru public, dar doar în scop informativ, întrucât modificările îi revin proprietarului cu drept real față de imobil. Cel mai des întâlnit format al unei cărți funciare este sub forma extraselor pentru informare, unde datele transmise descriu situația unui imobil la momentul eliberării actului, mai puțin informațiile care au fost radiate din conținutul actului.

Ai nevoie de Extras de Carte Funciară?
Nu știi Numărul de Carte Funciară? Identifică după adresă

O carte funciară se poate înființa pentru mai multe categorii de imobile, iar unitatea de bază este terenul. Numărul de carte funciară al unui teren este format dintr-un singur număr, având în componență doar cifre. Cărțile funciare pentru terenuri pornesc de la numărul 1 și continuă până la ultimul imobil intabulat dintr-o localitate anume. Un număr de carte funciară pentru teren este unic doar la nivel de localitate, astfel că acesta se poate repeta în alte localități unde respectiva carte funciară este deschisă.

Ce informații sunt cuprinse într-un extras de carte funciară pentru un teren? Datele sunt de trei tipuri, tehnice, juridice și economice. Pornind de la datele tehnice, identificarea cărții funciare se realizează prin numărul cadastral sau topografic și numărul de carte funciară cuprins în titlu. Se continuă cu informațiile referitoare la suprafață și localizare, cât și încadrarea din punct urbanistic în cele două categorii de terenuri, intravilan și extravilan. În cea de-a doua secțiune a cărții funciare sunt menționate documentațiile cadastrale sau actele juridice care au stat la baza calității de proprietar a unei singure persoane, sau a mai multor persoane, cât și documentațiile care un stat la baza planurilor cadastrale întocmite. În cazul unui teren, planul prin care se realizează evidențierea detaliilor liniare este Planul de amplasament și delimitare realizat în momentul intabulării unui imobil, dacă vorbim de o intabulare recent realizată, ori poate să se efectueze la solicitarea proprietarului sub forma unei actualizări tehnice. Cea de-a treia secțiune este legată de sarcini, și de obligațiile în care imobilul este vizat, cât și perioada și numărul dosarului care oferă detalii suplimentare în acest sens.

Un detaliu esențial în descrierea unui teren se realizează în anexele cărții funciare de la finalul documentului unde sunt menționate categoria de utilizare a terenului prin semne convenționale din cadastru, cât și reperele de localizare după împărțirea parcelară la nivel de localitate.

Atenție

Acest articol a fost redactat în data de 2022-05-24 și nu reprezintă un document oficial. Pentru informații oficiale și actualizate te rugăm să te adresezi Oficiului sau Biroului de care aparține imobilul tău. Cfunciara.ro nu își asumă eventualele greșeli sau întârzieri de actualizare a informației.

Articole Extras de Carte Funciară

Alte articole scrise de specialiștii noștri în legătură cu Extrasul de Carte Funciară. În cazul în care ai întrebări, nu ezita să folosești Formularul de Ajutor.

Suport clienți